Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Η σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη από νομική και όχι μόνον άποψη !

   Ασφαλώς, το μέγα νομικό γεγονός των τελευταίων ωρών, αποτελεί η αυτεπάγγελτη δίωξη και η εν τέλει σύλληψη (σιγά το δύσκολο) του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, επειδή, λέει, δημοσιοποίησε την περιβόητη "λίστα Λαγκάρντ !
    Πολλά θα μπορούσε να πει κανείς για αυτή την "πρωτοβουλία" των διωκτικών Αρχών και σίγουρα όχι ευχάριστα, είμαι και γω "φορτωμένος" και αγανακτισμένος από αυτή την εξέλιξη και θα προσπαθήσω να είμαι κόσμιος, αν και όταν βλέπω κάτι άδικο, δυσκολεύομαι να μην εκραγώ !

    Καθαρά νομικά καταρχάς, μιλώντας, απ' όσα είδα στα sites, αυτό που δημοσιεύτηκε στο HOT DOC και κατ' επέκταση στα λοιπά ΜΜΕ, ήταν ένα κατεβατό ονομάτων, με λατινικούς χαρακτήρες και δίπλα η επαγγελματική ιδιότητα του καθενός, γραμμένη σε γλώσσα, που δεν καταλαβαίνω, όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι (νομίζω γαλλικά).

    Το κείμενο αυτό, σε καμία περίπτωση, δε θεωρώ ότι μπορεί να στοιχειοθετήσει παραβίαση προσωπικών δεδομένων, διότι σε αυτό απλά κατονομάζονται ορισμένα πρόσωπα, ως έχοντα καταθέσεις στην Ελβετία, δεν είδα πουθενά να αναγράφεται το ΥΨΟΣ των καταθέσεων, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί προσωπικό δεδομένο. Είναι σα να λέω ότι ο δείνα έχει λογαριασμό στην Εθνική ή στην Εμπορική τράπεζα, σιγά τα ωά !
     Επιπλέον, αν εξαιρέσει κανείς ορισμένα αναγνωρίσιμα πρόσωπα, λόγω δημοσιότητας, δεν μπορώ να πιστέψω ότι μπορεί να καταλάβει κάποιος ΜΟΝΟΝ από το όνομα και το επίθετο, σε ποιον αναφέρεται η λίστα ! Ακόμα και το επάγγελμα, αν αναγράφεται, υπάρχουν τόσες ΣΥΝΩΝΥΜΙΕΣ, που δεν είναι σαφές ποιος είναι στη λίστα, στην Αθήνα π.χ υπάρχουν καμιά 10αριά δκηγόροι, που έχουν το ίδιο ονοματεπώνυμο με εμένα..
    Πέρα από το καθαρά νομικό σκέλος και το αν συνιστά ή όχι ποινικό αδίκημα η δημοσιοποίηση της λίστας και αν καλώς ο Εισαγγελέας άσκησε δίωξη ή όχι, υπάρχει και η ηθική-πολιτική διάσταση του θέματος, που είναι και σοβαρότερη : ο Βαξεβάνης (τον οποίο ομολογώ ότι δεν είχα σε μεγάλη εκτίμηση), με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ όλο το "σύστημα" και στη συνείδηση του κόσμου, δεν είναι εγκληματίας, αλλά μάλλον ..ήρωας !

    Η περιβόητη αυτή λίστα, την οποία "έχασαν" 4 ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες, μέσα από τα χέρια τους, βρέθηκε στα χέρια του Βαξεβάνη, όχι δυνάμει θαύματος του Αγίου Φανουρίου (δοξασμένο το όνομά Του), αλλά -εικάζω- μέσω "βοήθειας" από δικαστικό υπάλληλο ή υπάλληλο του ΣΔΟΕ, μικρή σημασία έχει το πως, σημασία έχει το πόσο εύκολο ήταν να έρθει στη δημοσιότητα, μία λίστα-"φάντασμα", που όλοι την έψαχναν και όλοι (έκαναν ότι) δεν τη βρίσκουν.

    Επιτέλους, μάθαμε ποιοι (ανθ)έλληνες έβγαλαν λεφτά στην Ελβετία και είναι δουλειά τώρα της Δικαιοσύνης, να ερευνήσει αν τα χρήματα αυτά είναι δηλωμένα ή "μαύρα" ή προϊόντα ξεπλύματος, διότι για όλους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

    Με τη δίωξη κατά Βαξεβάνη, οι Εισαγγελείς, για ακόμα μία φορά έδρασαν ως "υπαλληλάκοι" της εκτελεστικής-πολιτικής εξουσίας, που έδειξε ότι επιδιώκει το ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑ της υπόθεσης, όπως έγινε με τόσα και τόσα σκάνδαλα στο παρελθόν : αντί να διαμαρτύρονται επομένως για τις μειώσεις στο μισθό τους, ας κοιτάξουν να πιάσουν αυτούς που φοροδιέφυγαν ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ και έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό, γεγονός στο οποίο οφείλεται εν μέρει και η περικοπή των μισθών τους !

    Κυνηγώντας το Βαξεβάνη, κοιτάμε το δάκτυλο και όχι το φεγγάρι, είναι σαν να φωνάζει κάποιος μέσα στη νύχτα "φωτιά-φωτιά !" και οι γείτονες, αντί να καλέσουν την Πυροσβεστική να σβήσει την πυρκαγιά, καλούν την Αστυνομία, για να συλλάβει εκείνον που φώναξε, επειδή ..τους ξύπνησε !!

    Για τέτοια παράνοια μιλάμε. Μπράβο στο Βαξεβάνη για το θάρρος του και για τη δημοσιογραφική του επιτυχία : αυτούς τους δημοσιογράφους έχει ανάγκη η κοινωνία, όχι εκείνους, που ασχολούνται ...με τον κήπο της Μενεγάκη, σε μία χώρα υπό διάλυση (αν όχι ήδη διαλυμένη).


Υ.Γ το θέμα αυτό έχει βέβαια και κάποιες άλλες σοβαρές νομικές προεκτάσεις, όπως π.χ η ...παράνομη πρόβλεψη του Νόμου, ότι τα δια του Τύπου τελούμενα εγκλήματα, είναι εσαεί αυτόφωρα, γεγονός που δεσμεύει υπέρμετρα και παράνομα την ελευθερία του εκδότη και του δημοσιογράφου ! Έτσι, π.χ αν κάποιος θυμηθεί μετά από 1 χρόνο ότι ένα δημοσίευμα τον έθιγε, μπορεί να ζητήσει τη σύλληψη εκδοτών και δημοσιογράφων ;; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Τα χρονικά όρια ισχύος του αυτοφώρου είναι στενά, επειδή ακριβώς είναι μία εξαιρετική διαδικασία.
   Επί του πρακτέου, θεωρώ ότι ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ο θεσμός του αυτοφώρου, χρήζει επανεξέτασης και -γιατί όχι;- κατάργησης εντελώς ! Για ποιο λόγο πρέπει κάποιος -ο οποίος ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ- είναι αθώος, να κρατείται για μέρες, να σημαίνεται, με φωτογραφίες και αποτυπώματα, ως εγκληματίας, πριν καν δικαστεί ; Τι φταίει π.χ ο ελαιοχρωματιστής να συλλαμβάνεται και να ταλαιπωρείται έτσι, επειδή το κτίσμα ήταν αυθαίρετο ; έπρεπε μήπως να ζητήσει άδειες, κατόψεις κλπ. από τον ιδιοκτήτη-εργοδότη, πριν ξεκινήσει να βάφει ;



3 σχόλια:

  1. 1. άκουσα τη δήλωση, που έκανε ο Κ.Βαξεβάνης, λίγο πριν συλληφθεί, την άκουσα ΜΕΤΑ τη δημοσίευση της παρούσας και μου έκανε εντύπωση ότι προέβαλε τους ΙΔΙΟΥΣ νομικούς ισχυρισμούς !
    2. για όσους πιστεύουν σε μεταφυσικές εξηγήσεις, να πούμε ότι ο Βαξεβάνης είχε στείλει στο αυτόφωρο 2 συναδέλφους, σχετικά πρόσφατα : Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και Γιάννη Παπαγιάννη και ίσως τώρα "ξεπληρώνει", εκείνα τα γραμμάτια, κατά την έκφραση "αυτόφωρο έδωσες και αυτόφωρο θα λάβεις" -χαχα. Πάντως είναι προς τιμήν του Μάκη, που βγήκε δημόσια και τον υπερασπίστηκε, παρά την αντιδικία τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν αξίζει να δώσουμε συγχαρητήρια στο Δικαστήριο, που τον αθώωσε, διότι έπραξε το αυτονόητο και αυτό, που όλοι περιμέναμε. Μπράβο λέμε σε όποιον κάνει το κάτι παραπάνω, κάτι όχι συνηθισμένο, κάτι πρωτοποριακό και θαρραλέο. Αυτό που αξίζει να σχολιάσει κανείς, είναι η πρόταση-"καταπέλτης" (όπως συνηθίζεται να λέγεται) του Εισαγγελέα, ο οποίος έκανε πρόταση ενοχής, με επίθεση μάλιστα στον κατηγορούμενο-δημοσιογράφο, αποδεικνύοντας ότι κινείται σε άλλη διάσταση και σφαίρα. Προφανώς ήθελε να καλύψει τα "νώτα" του συναδέλφου του, που κίνησε την ποινική δίωξη: αν είναι έτσι όμως, μη μιλάτε για ανεξαρτησία των δικαστικών προσώπων και Αρχών, καλύτερα να μασάτε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η είδηση ότι η Εισαγγελία άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης, αποδεικνύει ότι αν δε μάθεις από τα λάθη σου, είσαι αναγκασμένος να τα επαναλάβεις ! ειλικρινά, αδυνατώ να καταλάβω γιατί οι Εισαγγελείς, το έχουν πάρει τόσο πατριωτικά το ζήτημα, ενώ ξέρουν (ή θα πρεπε να ξέρουν ότι έχουν άδικο). Αν καταφέρουν να τον καταδικάσουν, θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία : τα φερόμενα ως θύματα, να μην εμφανίζονται να υποστηρίξουν την κατηγορία, αντίθετα να λένε ότι ΔΕΝ επιθυμούν τη δίωξη του δημοσιογράφου και εντούτοις ο κατηγορούμενος να κρίνεται ένοχος ! ήμαρτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.