Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ευθύνη μετόχων σε Ανώνυμη Εταιρία (για χρέη της Α.Ε) ;; (!!!)

  Θα ασχοληθώ και σήμερα, με το προχθεσινό "δικαστικό πραξικόπημα", εννοώ την προφυλάκιση πατέρα και υιού Κουρή, για χρέη ανώνυμης εταιρίας, στην οποία ΔΕΝ ασκούσαν διοίκηση, αλλά ήταν (βασικοί) μέτοχοι !!
   Ο λόγος είναι ότι πρόκειται για πολύ ΣΟΒΑΡΟ και "επικίνδυνο" ζήτημα και απορώ πως δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση, από νομικούς κύκλους ή και από δικηγορικούς Συλλόγους...
    Μία ανώνυμη εταιρία (ειδικά αν είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο) μπορεί να έχει δεκάδες χιλιάδες μετόχους, που ο καθένας να κατέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου και ουσιαστικά να μην έχουν την οποιαδήποτε επιρροή στη διοίκησή της (οι περισσότεροι δεν πατάνε καν στις γενικές συνελεύσεις).
    Για να έχεις έναν λόγο στα πράγματα και κάποια επιρροή, θα πρέπει να κατέχεις τουλάχιστον το 5% του κεφαλαίου (αν δεν κάνω λάθος), ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτοί που αποφασίζουν, είναι οι μεγαλομέτοχοι, όσοι έχουν την πλειοψηφία στη Γ.Σ.
    Ο μέτοχος, μπορεί να μετέχει, μπορεί όμως και να ΜΗΝ μετέχει στο Δ.Σ μίας Α.Ε (συνήθως συμβαίνει το δεύτερο), βέβαια τα πρόσωπα της διοίκησης, ορίζονται από τους βασικούς μετόχους και "ελέγχονται", τρόπον τινά, από εκείνους.
    Ο "έλεγχος" αυτός, δεν μπορεί φυσικά να φτάνει στο σημείο, να υποδεικνύουν οι μέτοχοι στο Δ.Σ να ...παρανομήσει, αν γίνει κάτι τέτοιο ή δεν συμφωνεί με κάποια απόφαση, προφανώς οφείλει το μέλος του Δ.Σ να παραιτηθεί και όχι να λέει μετά, ότι είχα αυτές τις εντολές, να παραβώ το Νόμο !
    Ωστόσο, κατά Νόμο, υπεύθυνος, για παράνομες πράξεις μίας Α.Ε, είναι εκείνος, που ασκεί τη Διοίκηση, τα (εκτελεστικά) μέλη του Δ.Σ, που πληρώνονται (αδρά) για να κάνουν αυτή τη δουλειά και όχι ο ιδιοκτήτης-μέτοχος, ακόμα και αν κατέχει το 99% των μετοχών, πόσω μάλλον ένας ασήμαντος μικρομέτοχος του 0,001% !
     Στην πράξη, βέβαια, παρατηρείται μία προσπάθεια καταστρατήγησης του Νόμου, με διορισμό στη διοίκηση των λεγόμενων "αχυράνθρωπων", ωστόσο, ΕΤΣΙ είναι ο Νόμος και δεν μπορεί να καταστρατηγείται, από τους Δικαστές, από εκείνους δηλαδή, που υποτίθεται ότι είναι δουλειά τους να τον εφαρμόζουν.
      Εκείνος, που αναλαμβάνει καθήκοντα εκτελεστικού μέλους σε Δ.Σ ανώνυμης εταιρίας, ακόμα και αν είναι αχυράνθρωπος-άσχετος, ΓΝΩΡΙΖΕΙ τις τυχόν ευθύνες, που αναλαμβάνει και προφανώς, τις αποδέχεται...!
      Οι μέτοχοι της Α.Ε, ούτε ευθύνονται, ούτε μπορεί να ευθύνονται, για τις καθημερινές πράξεις διαχείρισης, που ενεργεί το Δ.Σ και αν δημιουργηθεί κάποιο χρέος, υπόλογη για αυτό, είναι φυσικά η ίδια η Α.Ε, με την περιουσία της και όχι οι μέτοχοι, με την προσωπική-ατομική περιουσία τους.
      Η διαφοροποίηση αυτή, μεταξύ ατομικής περιουσίας και εταιρικής περιουσίας, αποτελεί εξάλλου, την ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ των εταιρικών μορφωμάτων, ειδικά στις αμιγώς κεφαλαιουχικές εταιρίες, όπως η Α.Ε (στις προσωπικές εταιρίες, Ο.Ε, αυτό κάμπτεται).
      Επίσης, ποινικές ευθύνες, δεν μπορεί παρά να έχουν ΜΟΝΟΝ όσοι διοικούν την εταιρία και διαχειρίζονται τις τύχες της και όχι οι (α)μέτοχοι της διοίκησης !
       Το εφεύρημα των Δικαστών, περί δήθεν ηθικής αυτουργίας των μετόχων, στις πράξεις του Δ.Σ, για να παρακάμψουν αυτές τις βασικές αρχές και την ΠΑΓΙΑ έως τώρα νομολογία των Δικαστηρίων, είναι άκρως επικίνδυνο και εκτός ορίων του Νόμου και πρέπει να σταματήσει ΤΩΡΑ, άμεσα, προτού διαμορφωθεί μία νέα Νομολογία (για εκεί προφανώς το πάνε), βασισμένη στη σκοπιμότητα και όχι στη Νομιμότητα.

3 σχόλια:

  1. Η "τιμωρία" των μετόχων, από τα λάθη, τις παραλείψεις ή τις παρανομίες του Δ.Σ, είναι ότι χάνουν την περιουσία τους, τα χρήματα, που είχαν επενδύσει στην εταιρία και νομίζω ότι είναι (υπερ)αρκετή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που τελικά υπήρξε επίσημη ανακοίνωση-αντίδραση από τον ΔΣΑ ! θα αρχίσω στο τέλος να κάνω τρελές σκέψεις, ότι μπορεί και να με διαβάζουν..χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν έχω ακούσει κάτι και δε νομίζω ότι μπορεί να ισχύσει κάτι τέτοιο, ακούγεται τρελό !! ο υπάλληλος, που πάει για το μεροκάματο και εκτελεί εντολές άνωθεν, τι ευθύνες μπορεί να έχει ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.