Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Η Δίκη της ΑΕΚ !

   Η χθεσινή απόφαση της πρωτοβάθμιας πειθαρχικής επιτροπής της Superleague, που δημοσιεύτηκε μετά τα μεσάνυχτα (!), αναφορικά με την τιμωρία της ΠΑΕ ΑΕΚ, για τα όσα έγιναν στον αγώνα με τον Πανθρακικό, παρουσιάζει μεγάλο νομικό ενδιαφέρον και είναι, βέβαια, ιστορικής σημασίας για την ΑΕΚ, ενώ όλα θα κριθούν, όπως φαίνεται, σε δεύτερο βαθμό, από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ !
    Η προσωπική μου άποψη, έχοντας διαβάσει προ ολίγου και το πλήρες σκεπτικό της απόφασης, είναι ότι η εν λόγω απόφαση ΔΕΝ απεικονίζει ορθά το κοινό περί δικαίου αίσθημα και ελπίζω ότι στον δεύτερο βαθμό θα ανατραπεί (διευκρινίζω ότι δεν είμαι οπαδός της ΑΕΚ και μιλάω -καθαρά- νομικά !).
    Το κρίσιμο γεγονός, εν προκειμένω, είναι αν το ματς διακόπηκε οριστικά με υπαιτιότητα της ΑΕΚ και κυρίως αν μπορούσε να γίνει επανέναρξη του αγώνα και τελείωμα αυτού, μετά τη διακοπή !
    Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι ειδικός σε θέματα αθλητικού Δικαίου, που αποτελεί έναν ολόκληρο και αυτοτελή κλάδο του Δικαίου, ωστόσο η χθεσινή Δίκη δε διαφέρει ουσιαστικά από τις υπόλοιπες, εφαρμόζονται οι ίδιες γενικές Αρχές και αποφασίζουν δικαστές και δικηγόροι, οπότε θεωρώ ότι μπορώ να εκφέρω άποψη.
     Η γνώμη μου λοιπόν, είναι σύμφωνη με την επίσημη άποψη της ΠΑΕ ΑΕΚ, που λέει τα εξής : Ο αγώνας μεν ασφαλώς και διακόπηκε με υπαιτιότητα των οπαδών της ΑΕΚ (εδώ να επισημάνουμε και τις ΜΕΓΑΛΕΣ ευθύνες της Αστυνομίας, που δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει την αναμενόμενη εισβολή), ωστόσο η κρίση του διαιτητή περί αδυναμίας συνέχισης και τελειώματος αυτού, μετά από 1 και 1/2 ώρα (στην απόφαση αναφέρεται μετά από 20 λεπτά, που θεωρώ ότι δεν είναι ακριβές) δεν υπήρξε δίκαιη, με την έννοια ότι : οι ταραξίες είχαν απομακρυνθεί και το γήπεδο είχε αδειάσει και επιπλέον, η αντίπαλη ομάδα συναινούσε στο να ξαναρχίσει έστω και για μερικά δεύτερα ο αγώνας και να τελειώσει-κλείσει το φύλλο αγώνα.
     Η αρχικά έντιμη στάση του Πανθρακικού, δυστυχώς μετεβλήθη χθες, κατά την εκδίκαση, αφού το ..ξανασκέφτηκαν και δεν τους τιμάει αυτό το πράγμα (κλείνει η παρένθεση).
      Επί της ουσίας τώρα, κρίθηκε ότι η οριστική διακοπή επιβαλλόταν από φθορές στο γήπεδο και μάλιστα είναι σχεδόν αστείο, ότι αναφέρονται φθορές σε ...διαφημιστικές πινακίδες (!!) και τα σημαιάκια του κόρνερ.
      Θεωρώ ότι με βάση την αρχή της αναλογικότητας, την οποία επικαλείται μάλιστα η απόφαση (!), ο διαιτητής όφειλε να τελειώσει το ματς, από τη στιγμή που δεν κινδύνευε η σωματική ακεραιότητα πλέον ανθρώπων και υπήρχε και η συναίνεση των αντιπάλων, παρά τις όποιες -περιορισμένες- φθορές εντός του γηπέδου και νομίζω ότι ανάλογο προηγούμενο υπήρξε και στο φετινό ματς Βέροια-Άρης.
       Επομένως, γνώμη μου είναι, ότι για την οριστική διακοπή δεν ευθύνεται η ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά η λανθασμένη κρίση του διαιτητή, ΠΡΟΣΟΧΗ : δεν επιρρίπτω δόλο στο διαιτητή (!), απλά πήρε μια απόφαση, που αποδείχθηκε λάθος, δε σημαίνει ότι πρέπει να τον σταυρώσουμε, όλοι κάνουμε λάθη, υπήρχε και η ένταση των στιγμών, είχαν προηγηθεί τα -σοβαρά- επεισόδια και δεν αντέδρασε ψύχραιμα και νηφάλια (αυτά τα λέω για τους θερμόαιμους, που βλέπουν συνομωσίες παντού και θέλουν να μηνύσουν το διαιτητή για παράβαση καθήκοντος, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά).
       Ελπίζω ότι στο δεύτερο βαθμό θα δικαιωθεί η ΠΑΕ ΑΕΚ, διότι η οριστική διακοπή, οφείλεται σε μία άτυχη απόφαση του διαιτητή, διότι μπορούσε να τελειώσει τον αγώνα, εφαρμόζοντας τις αρχές τις επιείκειας και της αναλογικότητας και το προηγούμενο του προαναφερθέντος αγώνα, που αποτελεί οιονεί "δεδικασμένο".
      
     
     

2 σχόλια:

  1. Μιλώντας γενικά και στα πλαίσια του ύφους αυτού του μπλογκ, να αναφερθούμε και σε κάποια ζητήματα-διδάγματα, από αυτήν την απόφαση : Καταρχάς, ήταν ΛΑΘΟΣ της ΑΕΚ η προσωπική επίθεση στον διαιτητή, διότι έτσι "ανάγκασε" τους δικαστές να τον προστατεύσουν...!! Έπειτα, η επιτροπή, θέλοντας να εφαρμόσει το γνωστό ρητό "να σε κάψω Γιάννη, να σ'αλείψω λάδι", περιόρισε σημαντικά -με νομικές μάλιστα κατασκευές- το ύψος του προστίμου, ωστόσο το ΦΛΕΓΟΝ εδώ, είναι οι -3 βαθμοί και όχι το ύψος του όποιου προστίμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η έφεση της ΑΕΚ, τελικά απορρίφθηκε σήμερα και θα αρχίσω να πιστεύω ότι κάποιοι ίσως και να ήθελαν την ΑΕΚ στη Β' Εθνική ! Βέβαια, το να άλλαζε το 0-1 σε 5 λεπτά, θα ήταν κομματάκι δύσκολο, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν έπρεπε να αναγνωριστεί και το δίκιο της ΑΕΚ...Πάντως, δεν μπορώ να μην επισημάνω ξανά το λάθος του επιτελείου της, που συνέχισε και στο Εφετείο την προσωπική επίθεση στο διαιτητή, λέγοντας ότι ήθελε να ρίξει την ΑΕΚ !! Τέλος, βλέποντας κανείς τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, έχει την αίσθηση ότι κυκλοφορούν παντού με έναν καθρέφτη, κοιτάνε πιο πολύ το μαλλί, τα τατουάζ και τα ρούχα, παρά να παίξουν μπάλα και μπορεί να δικαιολογούνται, εν μέρει, λόγω νεαρής ηλικίας, αλλά δεν κάνεις καριέρα έτσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.