Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

όλα για τις τράπεζες και αυτές τίποτα !!

  Τα τελευταία χρόνια της μεγάλης Κρίσης, για την οποία οι ίδιες οι τράπεζες, φέρουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης, επειδή αγοράζουν το χρήμα πάμφθηνα και το πουλάνε πανάκριβα (και όχι μόνον για αυτό), τα πάντα, ΟΛΑ τα σχέδια διάσωσης, έχουν ως επίκεντρο αυτές, οι κυβερνήσεις κάνουν το παν, προκειμένου να μην καταρρεύσουν, αλλά να διασωθούν !
   Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι τράπεζες αντιμετωπίζονται από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ως κάτι δήθεν ιερό, το οποίο πρέπει να προστατευτεί και να διασωθεί, με κάθε κόστος : είτε με απευθείας χρηματοδοτήσεις, είτε με διασπάσεις σε "κακές" και "καλές" (λες και υπάρχουν καλές τράπεζες) και αποστολή του λογαριασμού, στο συνήθη ύποπτο, τον ευρωπαίο φορολογούμενο είτε και με κλοπή των καταθέσεων, όπως είδαμε, τελευταία, στην Κύπρο !
   Δεν ξέρω και δεν με αφορά, γιατί οι κυβερνώντες δείχνουν τόση ευαισθησία και ενδιαφέρον, για τη διάσωση των τραπεζών, με κάθε κόστος, σε αντιδιαστολή με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, που καταρρέουν, αλλά κανείς δε συγκινείται...
   Αυτό όμως που με ενοχλεί και με εξοργίζει, όμως, είναι τι κάνουν οι ίδιες οι "διασωσμένες" από εμάς -ουσιαστικά- τράπεζες, πως "επιστρέφουν" στην κοινωνία, την σκανδαλώδη εύνοια, που απολαμβάνουν ;;
    Η απάντηση είναι μάλλον τίποτα, μιλάμε για αναλγησία, κυνισμό και ανηθικότητα (έννοια, που υπάρχει ή πρέπει να υπάρχει ακόμα και στις εμπορικές συναλλαγές).
    ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΕΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ;;
    Ούτε δάνεια-διευκολύνσεις χορηγούν, ούτε αναδιαρθρώσεις παλαιών δανείων κάνουν, φοβάμαι, λες και δεν έχουν αυτές υποχρεώσεις, αλλά μόνο δικαιώματα, μόνο να εισπράττουν "τοκογλυφικούς" τόκους και όταν ο πελάτης βρίσκεται σε δεινή θέση, απλά τον σπρώχνουν βαθύτερα στο γκρεμό.
     Η μόνη αναδιάρθρωση δανείου, που έγινε τα τελευταία χρόνια, είναι ίσως εκείνη του mega channel, γεγονός που αποδεικνύει ότι ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ, στην Ελλάδα, πρέπει να έχεις "βύσμα", ακόμα και για τα νόμιμα, τα αυτονόητα.
     Πόσες εταιρίες είναι στην ουρά και παρακαλάνε για επιμήκυνση, αναδιάρθρωση κλπ. των δανείων τους ; Δεν ζητάνε να τους τα χαρίσουν, όπως κάνουν οι κυβερνήσεις σε αυτές, αλλά μία εξυπηρέτηση, ενόψει της μεγάλης ύφεσης και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ.
     Στο κάτω-κάτω, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ τους να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις, από τις οποίες όλα αυτά τα χρόνια, εισπράττουν τεράστια ποσά σε τόκους : είναι βασική αρχή του Δικαίου, όταν μεταβάλλονται οι συνθήκες σύναψης μίας συμφωνίας, τότε αναγκαστικά πρέπει να μεταβάλλεται και η αρχική συμφωνία, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα !
     Άλλη ήταν η κατάσταση, όταν συμφωνήθηκαν τα δάνεια, άλλη είναι τώρα και ΟΦΕΙΛΟΥΝ, όχι μόνον ως ανταπόδοση, ηθική υποχρέωση, αλλά και ως καθαρά νομική υποχρέωση, να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις.
      Η αναδιάρθρωση των δανείων και η σωτηρία των επιχειρήσεων, δεν οφελεί μόνον τις ίδιες, αλλά ΚΑΙ τις ίδιες τις τράπεζες, την απασχόληση και όλη την εθνική οικονομία, εν γένει.
      Στο κάτω-κάτω, αν οι τραπεζίτες δεν αντιλαμβάνονται αυτονόητες, ηθικές αλλά και νομικές τους υποχρεώσεις, ας τους υποχρεώσουν να τις αντιληφθούν οι κυβερνήσεις, εκείνοι δηλαδή που τις διασώζουν, με τα χρήματα ημών, των φορολογούμενων.
      Εκτός αν δεχτούμε ότι κυβερνάνε οι τραπεζίτες και όχι οι εκλεγμένοι άρχοντες...




 

2 σχόλια:

  1. αναρωτιέται έτσι κανείς, γιατί τόση πρεμούρα για τη διάσωση των τραπεζών, όταν εκείνες, δηλαδή οι τράπεζες, με τις τακτικές και τις πρακτικές τους, πίνουν το αίμα του κοσμάκη, των αληθινά εργαζόμενων, στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις και τελικά ..βλάπτουν την Οικονομία !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έπειτα, δε βρίσκω κάποια λογική στο να κουρεύονται τα δάνεια μη εμπόρων (με το νόμο "κατσέλη") και να μην μπορούν να κουρευτούν τα δάνεια επιχειρήσεων και εμπόρων !! μήπως δεν πλήττονται ΟΛΟΙ από την κρίση και την ύφεση ;; Η Κρίση δεν κάνει διακρίσεις, αλλά οι τράπεζες και οι πολιτικοί, που τις στηρίζουν, φαίνεται πως κάνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.