Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Αθανάσιος Μαρνέρης

     Υπό φυσιολογικές συνθήκες και σε "κανονικές" χώρες, για να κερδίσει κάποιος τον έπαινο και την υστεροφημία και "να ακουστεί το όνομα του", θα πρέπει να κάνει κάτι εξαιρετικό, κάτι που ξεφεύγει από το μέσο όρο και από τα συνηθισμένα !
  Εδώ όμως, στην Κολομβία των Βαλκανίων της διαφθοράς, της μίζας και της ατιμωρησίας, αρκεί το ...να κάνεις απλά τη δουλειά σου, που σημαίνει ότι ακόμα και αυτό θεωρείται πλέον "κατόρθωμα"...
  Όσοι διαβάζουν τακτικά το μπλογκ, ξέρουν ότι πολύ σπάνια μιλάω με καλά λόγια για τους δικαστές και σχεδόν ποτέ ονομαστικά, όπως σήμερα ! 
  Ο Ανακριτής των ευθυνών της πυρκαγιάς στο Μάτι, ωστόσο, θεωρώ ότι αξίζει τον απόλυτο σεβασμό μου, του βγάζω το καπέλο, γιατί προσπαθεί (είπαμε, εδώ, χρειάζεται προσπάθεια...) να κάνει τη δουλειά του έντιμα και ενσυνείδητα.
  Είναι ένας Δικαστής, όπως αποδεικνύεται, που τιμάει τον Όρκο που έδωσε, αλλά και τα παντελόνια που φοράει και τολμώ να πω ότι με συγκινεί, διότι αφενός φαίνεται να παλεύει ΜΌΝΟΣ του και αφετέρου ΕΠΙΜΈΝΕΙ, δεν τα παρατάει εύκολα, ως συνήθως !!
 Αναφέρομαι φυσικά στην (πολλοστή) πρόταση του, να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο για το Μάτι, από το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, στο κακούργημα της έκθεσης.
   Και νομικά να το δούμε, ο Ανακριτής έχει 100% δίκιο, με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια του, με βάση τις ευθύνες που προκύπτουν, εδώ δε μιλάμε για απλή "αμέλεια", που οδήγησε σε μια εκατόμβη νεκρών, σε απώλεια περιουσιών μιας ζωής και σε τραυματισμένα βαθιά και ανεξίτηλα, σώματα και ψυχές !!
  Ένας λόγος, που έπιασε πάτο η χρεοκοπημένη ψωροκώσταινα, είναι και αυτός : η υποβάθμιση σε πλημμελήματα, κακουργηματικών πράξεων και ΚΥΡΊΩΣ παραλείψεων κρατικών υπαλλήλων και η ατιμωρησία εντεύθεν, με ποινές χάδια, που είτε αναστέλλονται, είτε εξαγοράζονται...
    Αν γίνει δεκτή η πρόταση του Ανακριτή (δεν μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι, γιατί ένας Μαρνέρης δεν μπορεί να φέρει την Άνοιξη), θα ανοίξει αφενός ο δρόμος, για παρόμοιες διώξεις στο μέλλον και αφετέρου, θα είναι, στο εξής, πιο υπεύθυνοι και πιο προσεκτικοί ...οι "υπεύθυνοι" (γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούν να ξεφύγουν με εξαγοράσιμες πλημμεληματικές ποινές), με συνέπεια να σωθούν ζωές, στο μέλλον και να καλυτερεύσουμε ως χώρα !
    Όπως είπα, η πρόταση του Ανακριτή, είναι συγκινητική και αξιέπαινη, όχι μόνον επειδή τιμάει τη Μνήμη των 100 νεκρών, αλλά και γιατί ΌΛΟΙ γνωρίζουμε τα "όργια" που έχουν γίνει σε αυτή την υπόθεση (και σε αντίστοιχες, όπου εμπλέκονται κρατικοί υπάλληλοι) και εννοώ πέραν των τεράστιων ευθυνών και τις τεράστιες προσπάθειες ...συγκάλυψης, απόκρυψης στοιχείων κλπ.
  Υπενθυμίζω απλά τις καταγγελίες του πραγματογνώμονα ότι είχε δεχτεί πιέσεις και απειλές, ενώ του είχαν κόψει και τα φρένα της μηχανής...
   Άσχετα λοιπόν, αν θα επικρατήσει ο Ανακριτής ή ...η καμόρα που κυβερνάει την Κολομβία των Βαλκανίων, επί δεκαετίες (το πιθανότερο σενάριο, εικάζω πως είναι να πάρουν τον φάκελο από τα χέρια του ή να του δώσουν κάποια μετάθεση κλπ), ο Αθανάσιος Μαρνέρης, τον οποίο δεν γνωρίζω φυσικά, έχει κερδίσει τον σεβασμό μου ΉΔΗ και του κάνω μια ελαφρά υπόκλιση !

 

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας

    Το Πτωχευτικό Δίκαιο είναι κλάδος της νομικής επιστήμης εδώ και πολλές δεκαετίες, ωστόσο για λόγους που μόνον οι κυβερνώντες και οι πιστωτές μας (!) γνωρίζουν, η ισχύς του νέου πτωχευτικού Κώδικα, που ψηφίστηκε στα τέλη Οκτώβρη, μετατέθηκε για αρχές Ιούνη, δηλαδή 8 μήνες μετά...
  Πρόκειται για νέο Νόμο, που προβλέπει πολλές εξειδικεύσεις με άλλα νομοθετήματα (υπουργικές αποφάσεις κλπ), ωστόσο δεν κατανοώ, γιατί μετατέθηκε η ισχύς του, για ΤΌΣΟ αργότερα και θα προσπαθήσω να κάνω κάποιες βασικές παρατηρήσεις-επισημάνσεις, γενικότερης φύσεως.
   Χωρίζεται σε τρία μέρη : το ένα είναι η "κλασική" πτώχευση, που γνωρίζαμε ως τώρα, το δεύτερο είναι ο "εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών" και το τρίτο αφορά μόνον επιχειρήσεις και τους τρόπους σωτηρίας-εξυγίανσης τους (για το τρίτο αυτό, θα υπάρξει ίσως ξεχωριστή ανάρτηση, θα ασχοληθώ τώρα με τα δύο πρώτα) !
    Ως προς την "κλασική" πτώχευση που γνωρίζαμε ως τώρα, δηλαδή την υποβολή αίτησης στο Δικαστήριο και την συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών, μέσα από μια οριοθετημένη διαδικασία, με κανόνες, κατόπιν ρευστοποίησης της πτωχευτικής περιουσίας, υπάρχει μία (αλλά τεράστια) αλλαγή.
    Όπως θα έχετε πληροφορηθεί, πλέον, αίτηση πτώχευσης μπορεί να υποβάλει ο καθένας (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ), ενώ πριν μπορούσε μόνον αυτός, που είχε την εμπορική ιδιότητα.
  Πέραν αυτής της μεγάλης αλλαγής, ως προς τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία και τις συνέπειες της πτώχευσης, δεν έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές (με μια γρήγορη ματιά που έριξα), σκοπός της διαδικασίας ήταν και παραμένει η οργανωμένη (ολική ή εν μέρει) ικανοποίηση των πιστωτών, μέσα από τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας, με την σύμπραξη προσώπου, που καλείται (όπως και πριν) "σύνδικος" της πτώχευσης !
   Να πούμε ότι προβλέπεται και ειδική διαδικασία για πτωχεύσεις μικρού αντικειμένου (στο Ειρηνοδικείο, αλλά με ηλεκτρονική αίτηση), ενώ τα δύο σημεία, που χρήζουν προσοχής, για μένα, είναι τα εξής : πρώτον, ότι πλέον και για πρώτη φορά, στην πτωχευτική περιουσία, ανήκει και ...το εισόδημα του "πτωχού" (εφόσον υπερβαίνει κάποιο όριο) και δεύτερον, ότι μετά 3 έτη, επέρχεται απαλλαγή του πτωχού, από τα χρέη.
    Ως προν τον "μηχανισμό" ρύθμισης οφειλών εξωδικαστικά, τώρα, φοβάμαι, με βάση και την έως τώρα εμπειρία, ότι μάλλον δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, εφόσον το "επιτελικό (κλαίμε) κράτος" είναι τόσο άχρηστο, που δεν μπορεί να επεξεργαστεί αιτήσεις ρύθμισης οφειλών και συνήθως δεν απαντάει ποτέ (λες και δεν έχει ανάγκη τα χρήματα, χαχα), πόσο μάλλον στην πολύ σύντομη προθεσμία των 2 μηνών (!) που θέτει ο Νόμος (πριν την covid, οι αιτήσεις ρύθμισης, έντυπες ή ηλεκτρονικές, έμεναν εκκρεμείς, για πολλά χρόνια, φαντάζομαι τώρα, που οι υπάλληλοι κάνουν ...τηλεργασία και δε λειτουργεί τίποτα στο Δημόσιο) !
    Ο Νόμος περιέχει πολύ αναλυτικές προβλέψεις, σχετικά με τη διαδικασία, ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση, ποια χρέη υπάγονται και ποια όχι, ωστόσο, όπως είπα, πρέπει να περιμένουμε να δούμε, αν και πως θα λειτουργήσει αυτός ο "μηχανισμός" στην πράξη, γιατί από θεωρίες έχουμε χορτάσει...
  Το καλό είναι πως με την υποβολή της αίτησης, πετυχαίνεις αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ η ρύθμιση των οφειλών, μπορεί να γίνει μέχρι και σε 240 δόσεις (20 χρόνια)...
   Από τα παραπάνω, δεν ξέρω αν έχετε σχηματίσει εικόνα, για το τι συμφέρει περισσότερο, δηλαδή πτώχευση ή ρύθμιση οφειλών, αλλά θεωρώ πως αυτό, μπορεί να κριθεί μόνον σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση και όχι εκ των προτέρων, διότι είναι αρκετές παράμετροι που πρέπει να ζυγιστούν, τα υπέρ και τα κατά δηλαδή, προτού ληφθεί η οριστική απόφαση-επιλογή !