Το αδίκημα αυτό, αποκαλείται συχνά ή μάλλον συχνότερα και ως "παιδική πορνογραφία", ωστόσο το "παιδί" δεν είναι το ίδιο με τον "ανήλικο", από τη στιγμή που ο Νόμος μιλάει για "πορνογραφία ανηλίκων", σημαίνει ότι καταλαμβάνει όλα τα πρόσωπα, κάτω των 18 ετών και όχι μόνον τα (μικρά) παιδιά !
Εδώ αμέσως έχουμε ένα πρώτο "ζήτημα"-αντίφαση, καθώς, ως γνωστόν, η σεξουαλική επαφή με πρόσωπο, που έχει συμπληρώσει τα 15 έτη είναι ποινικά αδιάφορη πλέον, δεν τιμωρείται, με άλλα λόγια, αν κάνω σεξ με 17χρονη, δεν τρέχει τίποτα, αλλά αν μου στείλει και διατηρώ στο κινητό ή στον υπολογιστή μου γυμνές της φωτογραφίες, μπορεί να πάω κατηγορούμενος...
Εύκολα καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, πως μπορεί να "μπλέξει", στη σημερινή εποχή του ίντερνετ και των αντισόσιαλ μίντια, όπου η ανταλλαγή γυμνών φωτογραφιών έχει γίνει μάστιγα (sic) !
Μια άλλη απορία (εύλογη ή μη) είναι και το ότι αναρωτιέται κανείς, τι κακό κάνει κάποιος που εκτονώνεται και (αυτο)ικανοποιείται, μέσα στο σκοτεινό δωμάτιο του, μόνος, βλέποντας αυτά τα πράγματα και γιατί πρέπει να διασύρεται και να δικάζεται από ...ΜΟΔ, για κακουργήματα, ενώ ουσιαστικά πρόκειται για "ασθένεια", για σεξουαλική διαστροφή...
Η απάντηση που δίνεται στο γιατί είναι "κακό" αυτό το πράγμα, είναι ότι ισχύει και εδώ ο Νόμος της προσφοράς και της ζήτησης, ακόμα και αν εσύ είσαι "απλός καταναλωτής" του υλικού αυτού, σημαίνει ότι κάποιος άλλος πρέπει να το παράγει και ενίοτε μιλάμε όντως για "σκληρό υλικό", με κακοποιήσεις ακόμα και βρεφών (!).
Επιπλέον, μπορεί να σου δημιουργηθεί η επιθυμία να κάνεις και εσύ τα ίδια, στην ...πραγματικότητα δηλαδή και σίγουρα η ανηλικότητα είναι ένα έννομο αγαθό, που ορθά προστατεύεται, τόσο με διεθνείς Συνθήκες, όσο και στο εγχώριο Δίκαιο (η διάταξη αυτή, με τροποποιήσεις βέβαια, ισχύει σχεδόν 20 χρόνια εδώ).
Η ένσταση μου, έχει να κάνει με το ότι οι υποθέσεις αυτές δικάζονται, ως κακουργήματα, από ΜΟΔ, δηλαδή και από ενόρκους-λαϊκούς δικαστές, χωρίς νομικές γνώσεις, ενώ η διάταξη αυτή εγείρει πλήθος νομικών ερωτημάτων-ερωτηματικών, για το πότε η πράξη είναι κακούργημα και πότε πλημμέλημα, τι σημαίνει "κατοχή", αν η "απλή κατοχή" είναι κακούργημα ή όχι κ.α, στα οποία ακόμα και η Νομολογία του Αρείου Πάγου, δεν έχει απαντήσει ακόμα οριστικά-πάγια ή εκδίδει αντιφατικές αποφάσεις !
Υλικό παιδικής πορνογραφίας θεωρείται η αναπαράσταση ή αποτύπωση, σε ηλεκτρονικό ή άλλο υλικό φορέα, πραγματική ή και ...εικονική, των γεννητικών οργάνων ή του σώματος ανηλίκου, με τρόπο που προκαλεί γενετήσια διέγερση, καθώς και της πραγματικής ή εικονικής σεξουαλικής πράξης, που διενεργείται από ή με ανήλικο.
Δεν περιλαμβάνονται δηλαδή, οι πιο σπάνιες περιπτώσεις απλά ερωτικών ή "καλλιτεχνικών" απεικονίσεων, που δεν αποσκοπούν σε σεξουαλική διέγερση...
Στη βασική του μορφή, το έγκλημα αυτό, είναι πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 1 έως 5 έτων και χρηματική ποινή, ενώ αν τελείται μέσω "πληροφοριακών συστημάτων" (που είναι και το συχνότερο πλέον), η ελάχιστη ποινή ανεβαίνει στα 2 έτη.
Πρόκειται για αδίκημα, που μπορεί να τελεστεί με πολλούς, διαφορετικούς, τρόπους, δηλαδή είτε με απλή κατοχή, είτε με αγορά ή πώληση, είτε με διάδοση και μεταφορά των σχετικών αρχείων.
Μιλώντας για κατοχή, εννοούμε χοντρικά, ότι έχεις κατεβάσει τα σχετικά αρχεία και γνωρίζεις, ανά πάσα στιγμή, που βρίσκονται και μπορεί να τα μεταβιβάσεις περαιτέρω, αν θες !
Εννοείται πάντα με πρόθεση, διότι όντως μπορεί να υπάρξουν και (πιο σπάνιες...) περιπτώσεις, όπου μπαίνεις κατά λάθος ή μπορεί να πεταχθεί κάτι ως αναδυόμενο ή και να αποθηκευτεί, χωρίς να το καταλάβεις ή να το γνωρίζεις.
Η απλή, εσκεμμένη βέβαια, θέαση του υλικού, χωρίς δηλαδή κατέβασμα και κατοχή αρχείων, δεν είναι ποινικά αδιάφορη, τιμωρείται και αυτή, ελαφρύτερα όμως, με φυλάκιση ως 3 έτη ή χρηματική ποινή.
Η κακουργηματική μορφή, τώρα, του εν λόγω αδικήματος, υφίσταται όταν :
-γίνεται κατ' επάγγελμα
-αν η παραγωγή του σχετικού υλικού έγινε με ανήλικο κάτω των 15 ετών ή εκτέθηκε η ζωή του ανηλίκου σε (σοβαρό) κίνδυνο ή έγινε με τη χρήση ή απειλή βίας κατά του ανηλίκου ή με εκμετάλλευση ασθένειας ή ανάγκης του ανηλίκου και
-όταν ο παραγωγός του υλικού είναι πρόσωπο που επιβλέπει ή φυλάσσει το ανήλικο, έστω και προσωρινά !
Σε αυτές τις ως άνω περιπτώσεις, το πλαίσιο κάθειρξης είναι 5 έως 15 έτη και το ερώτημα που προκύπτει, είναι αν το κακούργημα αφορά μόνον τους παραγωγούς του υλικού ή και τους "καταναλωτές", που το κατεβάζουν.
Η θεωρία και η Νομολογία έκλειναν προς την πρώτη άποψη, ωστόσο πρόσφατη απόφαση του Α.Π ανέτρεψε πάλι τα δεδομένα και απεφάνθη ότι και η απλή κατοχή τέτοιου υλικού (π.χ με πρόσωπο κάτω των 15) συνιστά κακούργημα ! (πάντως δεν έχει παγιωθεί αυτή η άποψη).
Τέλος, υπάρχουν και οι ιδιαίτερα επιβαρυντικές περιπτώσεις, δηλαδή όταν μιλάμε για υλικό με πρόσωπα κάτω των 12 ετών ή που υπέστησαν βαριά σωματική βλάβη, από την σεξουαλική κακοποίηση, οπότε το ελάχιστο ανεβαίνει από τα 5 στα 10 έτη κάθειρξης, ενώ αν επέλθει θάνατος του ανηλίκου, επιβάλλεται ισόβια κάθειρξη...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.